MasyukSentarp.




Polite Awakening : Bila otak kirikanan memainkan peranan..

Assalamualaikum..fuhhhhh aloo guys,..pergh yg x ley blah la saat pengawas exam tu tahan ktrg punye kls coz drg ckp paper exam yg drg pungut uh x tally ngan number student..adeyy slp incik laa x tgk btul2,..adoyai..huh tp xpe dgn sekelip celik saje kaki ni dah kuau (bahse mlke) dr dewan besar.Lega siak pale otak..! bukan ape,schedule exam kali ni mcm lahanut jek..bederet-deret,seret-seret pale otak ni study,seb bek la x terciret-ciret kalo x bunyi sure mcm trumpet-trumpet an..hahaa

Pepon lidah ni turut mengucapkan kalimah alhamdulillah kerane dpt gak aq menghabiskn sisa-sisa semester 5 thun 3 dengan selamat..syukur!
*hampe sekejap coz teringtkn plan dmc nk g trip ke pulao kapas terengganu terpakse dibatalkan disebbkn faktor cuace yg tidak begitu mengizinkn..perghh sedey siakk..arghh

Yuuhuuuu..yeahh semester break for tis time just already get started,..get relax and want to pursue my vacay..insyaallah..lagi satu nk cete kegilaan tgk drama japan dah pon melande sejak seminggu lalu..huhu sesape yg ade japan drama bley la share2 ngan incik poce ea..kat bwh nie antare cete yg best diulang tyg and very high moral value i think..cekedot jom..













pheww ternyate best an..ulg2 pon still best lg..feveret jdrama incik poce pic yg 1st Code Blue Season 1 jln cete menarik,ambious,sterotaip,superb sound,jln cete menarik doe..haha now waiting for CB season 2 plak..hampir siap didownload!.k a stkt nie dulu cau buddy!

*tok dak2 spm yg nk exam,best of luck expcly cousin aq 2 ekor uh..gud luck beb!




Myspace Comments

Co0de Exam.

Polite Awakening : Bila hotdog dicicah sos cili..

Aloo guys..
1st- header & blog aq da betukar layout..suke giler

p/s: pade sifu zairi,sifu aiz aligatoo’ bg tunjok aja bro!..caya sama luh!

2nd- pasni wase2 nk soh sifu Ev guide buat page A.poce kat fb..bley2 la sifu Ev^^

3rd- title post sebot pasal code exam..pergh exam da dokat jang..!


| huh..being a student such make me gratefull enough tapi kan pergh jadual exam sem nie x ley teme giler..mcm bait lagu ana rafalli uh..xder yg renggang2, xley pandang2..bley pengang2..haha..
Pasni aq rase x ley nk update blog dlm mase terdekat nie coz by esok study week aq will be begin..acehh..sok ade lg satu kls tuto and dat will be da last class for tis sem..thanx god!.

| pepon wish me luck for up coming final exam that will start about 8 nov..to all friends at utem expcly to 3 DMC,wishing korang sume buat yg terbaik & gune la mase study week dgn betul!.. orite blah dulu yep ;)

Cili Apakah Itu??


Polite Awakening : Bila spegethi bertemu makaroni..

Salam apresiasi semua.
fhUhh shit..sikit lagi tadi aq nak berdepan dgn kecelakaan ..kalo x nahas aq keje an..alhamdulillah x de pe2 yg sirius huhu
moral value: same2 patuhi rule jln raye la bro..

warghh, study week da makin dekat..
bile tgk coursework mark perghh mcm lahanat..
bile tgk schedule exam pon aq dah x larat..
singkat lagi padat..teme jelah phew

.........................................................................


Forget bout it,i have sumthing want to share..
pelik tapi menarik..

Hah aq lepak kedai mamak ngan member2 pekena lai chi kang pastu ktrg ade share pic kat dslr mamat zairi nih..tertarik lak kat pic cili merah yg dy sempat capture..perghh lucah giler..fenomena tuh,walaaweh hebat giler unik brader..ciptaan tuhan..originality comes first beb..hahaa





Hebat kan??..haha Sory lah pade yg x senang dgn pic nie tp ini adalah hakikat,yang penting adalah persepsi manusia sendiri..

..korang nilai lah yg mane baek ataupon tidak,setiap ciptaan tuhan itu punyai keunikan tersendiri..
..hah aq da wat statement heh,jgn banned lak blog aq nie..
just share bro,chill :)


Moral value : Kesedaran.haha corner to exam week da dekat nih..kesedaran penting tok buang sume kekangan2 negatif kat badan nieh..waaduhh sosio plak..
Most important, Optimism is the faith that leads to achievement. Nothing can be done without hope and confidence.see later =)



Virus Katak Itu Gergasi





Polite Awakening : Bila keybord bersatu dengan jari..

Salam apresiasi semua.
Lama juga x update blog ini.
Maklumlah busy sangat,bukan snng jadi org seni.
Cabaran,rintangan perlu di harungi.
Bukan setakat idea dan ilham malahan manfaat dan faedah perlu diisi..


Phew lihat saja bulan syaaban melabuhkan tirai,
Hadir pula bulan yang sungguh berharga juga bernilai,
Disiang hari kita menahan lapar,malam pula beribadah
Buat jangan x buat,puasa dan terawih itu penting jgn lalai..
Semester ini adalah antara yang bermakna,
Bc0z tahun ini adalah tahun akhir,sangatlah gumbira..
Tapi kadang-kadang ada juga rasa berat untuk berpisah dengan semua..

Haish kite tgglkan sekejap itu cete,
Meh kite selongkar ape situasi dmc,
Kisah fik dan amar menjadi topik hangat,
Adik beradik yang sungguh erat,
Suke bile tgk drg bermesra,bukan senng nak dpt bukti
Thanx afiq c0z tag picture drg,dlm bilik menjdi lokasi^^hahar
Satu lagi menjadi fenomena,
Virus katak gergasi menjadi fakta utama
Dmc-ian sume kini sume mengambil langkah berjaga2
Kerana virus ini masuk tanpa diduga..nanti
Adalah yang terkena “saya manusia paling hensom dan bergaya”..haha
Virus ini bersemadi dengan seorang pemilik,
Jendal,namenye pon dah licik,
Saat account fb terbiar seketika,virus ini masuk dengan cantik..
*fuh sape yg dah kene uh tau la..haaha
Tapi ada ubi ada batas
Virus itu memang class...
Tuannya juga tidak terlepas,dari ancaman
Katak gergasi yang buas..haha
“jendal,best x kene blk?”..haha


Gejala facemon kian menabrak,
Dari fire,water,plant sume bergolak..
Tapi kesian la pade level yg lower,
ditindas oleh level yg higher..
tapi aku rilex ngan lepak suda.
hero sure kalah dulu,wa bg krg mng dulu x kesa laa..haha

Sem nie pergh penuh dgn lab report,
Keje pon sume jadi kelang-kab0t..
Dengan quiz dgn test,itu suma haiyaa.
Pergh memang masyuk redha jela yg pntg tgga kejayaan adalah berusaha..
Takhta Boyer,adam dah diturunkan,
Dia dah besara dari keahlian..
Tapi dy merekrut team yang baru,persatuan boyer baru mula beroperasi..
X sangka ahlinya lebih dari mencukupi..haha
Nama ahli baru ini terpaksa di sensorkan,
Nanti diSue plak ini blog kesayangan,
Tapi untuk sekadar tatapan,
Diberi hint untuk permulaan..
Pakai wave,enset touchscreen dan friday futsal menjadi sangkaan..hahaha
*soryy sape yg terase...hukhuk
Bila dilihat semester ini mula menampakkan hayatnya,
Nak tnya,Dmc nieh x nak ker buat aper2?
Kalo ade perancangan,insyaallah wa sure jadi follower ..=)


Okaylah,sempat juge abiskan cete,
X sangka sampai sini korang bace..hihi
aku memang suke kuih bahulu.
Selamat berpuasa sebgai pendahulu
Ibadah,solat juga zikir sentiasa amal
Insyaallah kelak kita tidak kesal..

seloka ini kini berakhir
tak sempat loh nk karang essay
Hope menghiburkan ini zon
slot yag baru coming s0on..yeah;p


causyincau♍




Trek situasi kembali..






Adaptasi dari Entry EV
Polite Awakening : Bila mereka berkarya..

Salam apresiasi semua.
Nampaknya hari jumaat kian melabuh tirai.
Esok plok setengah hari kerja kena bantai
Rakan yang lain semua dah sibuk bersantai,aq dgn jas aje yg masih tersadai.
Memang sakit abis praktikal lambat.
Melihat rakan buat status fb “is watching twlight”
Aduh aq pon na tgk gak “pratikal abislah cepat”..haish


Sabtu hari terakhir,
Menghabiskan sisa-sisa hidup praktikal
Kami mmg dah x tahan,memang x ade sape boleh sangkal.(bos aq bace mampus gue)
Ahad pula bersedia ke melaka
Kali ini x kisah balik pukul berapa
Coz hostel bukan tempat kami semua
Yang menjadi singgahsana adalah rumah sewa.
Teringin pulok nak makan masakan Impiana
Mesti makcik tuh ckp manalah budak2 Dmc yang brader-brader
Makcik tggu n.goreng ayam ngan teh ais saya order
Bukan itu saja,
Apalah jadi swimming pool kat rumah Mr.Cha,
Rasa miss plak nak swimming kat sana,
Tapi xpa hampa tggu,t ada masa cheq pegi 1 kereta


Phew tapi kali ni kurang best cikit,
Coz rumah sewa sume seperate,
Ada yang sana ada yang sini..sedikit la perit
Coz time wat assignment ka report ka nanti sure sakit..
Maklumlah semua dah jauh,
Tapi xla sampai hubungan renggang dan keroh,
Fb,ym,twitter sume ada gune jek sampai subuh,
Gerenti relationship takkan lusoh..
Tapi satu lagi memang best,
Kali ini sambut bufday mmbr sume kat rumah teres
Pak guard pon xder,felo pon x der,x der sapa marah kenakan kaw2 gerenti beres..


Kalau EV barang2 nak dibawa sudah dikemas rapi,
Barang2 Incik poce plok belum setel lagi,
Sure EV bawak bnyk beg mcm bwk delagasi,
Sedangkan incik poce rilex jek malas nak kemas asik pikir elaun dan gaji..hehe
Phew asik terbayang makanan
D’nangka,Batavia,Kenang Selalu,McD,KFc, sume bayangan
Teringin plok nak rase Chiken Chop Batavia,
Dulu last day nak cuti, Syuk ajak mkn tapi kedai tutop pula,
Sambil sinis dy berkata “sudahlah poce sem depanlah kita merasa”..


Bak kate EV mulai pagi ahd,semua bergerak sendiri,
Tanpa ibu dan abah disisi,
Tapi x apelah,hidup berdikari bila lagi..hehe
Tapi rasanya kalau lelaki,panggil jek futsal,karaoke,makan,bowling, free..
Sure ibu abah lupe seketika disisi coz semuanya free
Tapi ade ker orang nak belanja diri?
Apepon ku rasakan MCd semakin menghampiri
C0z ada sudah yang berjanji..=)



Yeah result sem lps sungguh membanggakan
Hasil tunjuk ajar,dorongan dan semangat kawan
Tidak lupa kepada ibu bapa yang sentisa memperjuangkan
Insan yang bergelar anak kurniaan..
Rakan-rakan juga banyak membantu
Ribuan terima kasih sebgai pendahulu
Sebelum air bergelimpangan.
Sekalung apresiasi kepada semua yang menjadi semangat
Mungkin itulah takdir keramat
Supaya belajar dengan lebih smart jangan hard.


Ternyata sudah seloka poce
Kali ini aq x sempat karang essay
Janganlah gelak sampai menceceh
Jumpa di melaka sahabatku,i say.;p


causyincau♍

"Perahtikal" ataupun Praktikal



Polite Awakening:bile dah sebulan mengharungi‘perahtikal’ =),

Sekalung apresiasi semua..


Evergreen Fibreboard Berhad..




Fuhhyooo..lame sudah aku x post entry baru kan?..soalan yang sering ditanya teman seangkatan:
1)poce entry baru mane?
2)wak,cepat la post entry tuh!
3)ce, x der new entry ker?

☞Terime kasey kerana mengambil berat hehe (*ceh perasan jek lebey ;p)..hehe, itulah dia hakikatnya dah lama x berkarya nieh..rindu plop..
Hari nieh adalah hari yang paling aku nantikan harhar (ketawe jahat) coz aku mc dari menjalani perahtikel..huhu,kononnye nak wat medical checkup ptg nieh tapi x tau lah..kalo larat eden poyi la ye =)

☆,.-~*'¨¯¨'*·~-.¸-(★ meh gedabakan pic ★)-,.-~*'¨¯¨'*·~-.¸☆


Hmm..adey lupa lak nak cete ape..huhu xpe meh singgah cete pasal pratikal nie..kalo sume nak tau kat atas uh la name company yg saya sedang menjalani sesi praktikal untuk memenuhi semester universiti huhu,ceh formal lak..diam x diam tinggal lagi sebulan jek nak abis(dalam ati abis la cepat) hehe..

Adapun yang baik : apabile aku dapat tau ttg mesin2,tool,proses mekanikal kat situ..
Adapun yang pelik : hari2 morning briefing,hari2 tukar department
Adapun yang jelik : pergi dgn keadaan yg amt menyucikan,pulang dgn keadaan yg amt menggelikan..(*padan muke ;p)
Adapun yang menarik : rehat 3 kali..(*setakat nie,ini jek yg plg best)
Adapun yang tertarik : kat department QC ramai awek2 cun hikhik nakal
Adapun yang serik : kesian member aq ,Jas sipi mate dy kene serpihan welding kerane xpakai goggle..hah tula..huuu baahayeer!


Hahh ini adalah tabiat ataupon ‘typicalpoce’ yg sering terhasil time sampai uma setelah penah perah peluh.(korang pon tiru la yek!harhar):

☞“Perghh penat siak arini!” kate poce.
☞belek kalender..bile la nak abis nie...rr
☞zzzzZZz..kenkadang teros tido..pnt dek oii
☞rajin+go0dmud+hepy=facebo0k
☞“mak,masakkan ayam masak merah..heee”
☞aduh repot ni banyak plop kene tulis..!!
☞dingototi wes ore kening diuduri..rrr (sape paam base jawe);p
☞mintak-mintaklah esok jgn tiauu kat department tuh lagi..foning gua..uhu


Hah itulah serbe sedikit rentetan peristiwe,bukan senang tau kalo dpt company yang sentiase ade kerja nie..lagi2 department mekanikal..phew sgt mencabar,but i very thankful to become apart of it..cayalah promote mekanikal nampak,hikhik!

☆,.-~*'¨¯¨'*·~-.¸-(★ meh gedabakan pic ★)-,.-~*'¨¯¨'*·~-.¸☆


☆,.-~*'¨¯¨'*·~-.¸-(★ meh gedabakan pic ★)-,.-~*'¨¯¨'*·~-.¸☆


Kahkah klaka giler,segan lak nak cete..meh la aq share ckeet..company Evergreen nie koje nye wat fibreboard,of coz la hab0k segala macam jenis dari keturunan mane sume bergelimpangan kat company tue..mane2 department kat situ sume ade ✄ habok kayu..
habok tu lak bkn nye sikit...pergh masyuk giler kan..huhu,nak dijadikan cete kalo lepas maintainance jek sure-sure lah satu badan macam mumia id0p 웃..huahuaa

..pastu lak kena sembur ngan angin kalo nak bersihkan..huhu sembur penye sembur..x pasan lak,pastu blah jela nak cau pegi rehat..jumpe member department sume ketawe wa ckp lu zip suar terbukak..perghhhhh.. pergh memang fuuuhyoo0 giler lah..harhar,klaka an..cover argh malu uh..khik,merah padam muke..wekk! tapi cete x abis lagi,rupe2nye zip suar brader tuh pon terbukak gak..pe lagi tiauu laaaa!!klaka giler moment uh..harhar:

“Pergh keretapi x jumpe jalan ar bro,tontonnn!!” harhar..wek cilakak brader


Situasi : zip suar laki kat department mechanical selalu terbukak..(uit jgn slh paam eh)..;p

Penjelasan : zip tue terbukak coz kitrg sume sembor angin kat bdn coz nak ilangkan habok yg melekat kat bdn time wat keje laa..time sembor angin yg kuat tula yg menolong bukak an zip ;p..hehe(ceh iyer iyer hehe).

Kesimpulan : kalo zip ktrg tebukak tuh mean kitrg wat keje(x men la mengulo-ngulo0);p hikhik..


Kays la sume,rasenye cukop sekadar pengobat rindu..cau dulu yaeh!..




Tatkala minggu meditasi exam melabuhkan tirainya..yeah!!




Polite Awakening:bile mereka tersenyum puas..

Sekalung apresiasi semua..

Q1) Laplace
Q2) Fourier Series
Q3) Partial Diff Eqn
Q4) …………


Salam semua..ehh kenape aku still lagi terbayang-bayang soalan exam tadi?penangan DE rasenye ^_^ sebelum itu, thanks a lot to my lecture DE Miss Asriana(*lps nie da x bley pggl Miss dah) hehe yang telah bertungkus-lumus mengajar dak2 2DMc2 supaya boley skor subjek dy..yeah tepat pukul 11.45pg tamat sudah paper aku yang terakhir Differention Equation (*betul ke uh aq eja) hehe maklumlah lega rasenye otak ni,lapang sesangat…lepas ni da x payah nak busy2kan otak untuk study sebab next week aku dah mula menfokuskan diri dalam bidang mekanikal dan praktikal dengan company..truly mekanikal fuhh,neves gak nieh..Next week aq da mula praktikal kat company di Batu Pahat,dekat ngan uma huhu…Evergreen Fibre Board Berhad namenya kalo x silap aku..

..::picit tok gedabakan pic ni::..


Hmm..orait kite tinggalkan cete tuh dulu..skunk ni balik pade tajuk..waah lepas pegawai peperiksaan umumkan “pelajar-pelajar yang memnduduki subjek DACS2222 dibenarkan pulang”…terus rakan-rakanku semua berpusu-pusu keluar..nikmat rasenye apabila last paper dijawab dengan tenang,berkat lecturer agaknya..hehe..Sejurus aku nak mencapai beg,nua datang segera menarik tangan untuk bergambar..kenangan katanya..kelaka gak si nua nie,macam kat hostel x boley amik jek..hehe,kami di hostel emerald park or now known as Regal park till esok sebab kami semua ade taklimat berkenaan dengan Latihan Industri/Praktikal sebelum kami melangkah dengan jayanya ke company masing2 Isnin depan…huhu…

..::picit tok gedabakan pic ni::..

Macam-macam planning kedengaran bile dak2 DMc bercerita:
Tatkala atat pelawa main bowling..
Tatkala is ajak swimming..
Tatkala sayang/khairyl ajak se-game DOTA..(*hikhik)
Tatkala nua menyatakan “poce,bile lagi”..*aku buat xpaam ^_^
Tatkala syua insist “poce ,nak main catur bistari”
Tatkala irsyad ajak karaoke..
Tatkala saufee/ciken ajak tido..(*aik nie pon msuk..hehe)


Oke macam2 planning sudah di-branstorming..hikhik,tapi hakikatnya,aku lihat saufee dah menepuk2 bantal..hmm jawabnye..hikhik..petang2 sebegini bantal itu seakan mengilai lak kat aku nieh..aku sudahi dengan serangkai soklan t0k korang yerk,jwb dlm hati tau:

1.3 names in your message while we all break semester holiday?

2.Who was the last person you went out talk informaly? where?

3.What will you do if you miss your mates?

4.Last thing you borrowed from your friends?.



salam apresiasi..cau~

Loghat Exam ^_^



Rude Awakening : bile mereka cube bersenda..


Sekalung apresiasi semua..
Hari ini genap tarikh 18 April 2010.Boleh dikatakan aku sudah mengharungi 4 paper daripada 6..sungguh teruja rasanya untuk mengakhiri minggu meditasi exam ini..Tetap akan aku gagahkan jua separuh kudrat kudsi ini bagi mencapai apa yang aku mahukan untuk semesta ini..kadang-kadang ada juga pemikiran ini bertindak tidak rasional,buku diletakkan jauh2,nota aku simpan dalam2,facebook online hari2..Tetapi apakan daya,humanisme yang ada pada seseorang manusia boleh diatasi dengan kehendak yang kuat..Begitulah krononologinya,..

emm,nak kongsi apa ye..?..uh hari ini selepas exam Bahasa Mandarin pagi tadi(*setelah berhempas-pulas menjawab dan "membandingkan" answer msg2),terus balik hostel campak beg atas katil bukak laptop,online facebook..Macam biasalah,first thing aku buat bukak email dulu..check and delete email yang mane patot coz kadang2 facebook x dapat detect dengan cepat if someone give msj or leave their comment,da best solution your email can read faster dat msj and comment..

picture dari Mr.Muin

Meh aku share sikit typical things that occur when dmc-ian leave their comment..Agak menarik juga,bukan kerana apa..banyak perkataan yang sinomim dengan tabiat remaja2 sekarang...boleh dijadikan contoh seperti perkataan loghat...Kelaka juga bile difikirkan semula..Mengikut sumber fakta loghat atau slang adalah merupakan bahasa atau dialek yang digunakan oleh sesetengah masyarakat ataupun etnik dan suku..Tetapi di dalam situasi ini lain pula..mereka lebih selesa jadikan perkataan loghat itu sebagai satu jenaka yang boleh diterima..Kadang2 tersenyum aku dibuatnya..ada saja perkataan yang baru untuk berjenaka dan bersenda..Maklumlah kami semua berada di salah satu jangka meditasi exam yang sudahpun menjelang kesudahannya..Tinggal apa lagi untuk mereka mengusik gurau senda...kat bawah ni ada sedikit gambar yang boleh aku jadikan hiasan mata..



*klik untuk zoom in

hah begitulah rentetan crop moment yang begitu sesuai untuk di kupas..Agaknya,tinggal berapa sahaja kami semua bersama untuk mengisi jenaka,senda,tawa dan gurau masing2 kerana kalau ikut my counting apreciation day at Utem ni,6 or 5 day to go with friend,friend and kawan..kepada blogger, isilah ruang kehidupan anda semua dengan sifat humanisme,interaksi didalam persahabatan dan perhubungan..waaa,da letih da nie..pena keyboard berhenti disini dulu ye kawan.cau..

_Dedekasi t0k Dmc_

Kronologi budak dmc

Kasih ayah tiada penghujungnya, kasih ibu dibawa kesyurga.
sekadar renungan sebelum kita semua menhadapi final exam..g0 Dmc!

Hari ini entah mengapa aku terdetik utk bermain-main dengan pena. Hati ini bagaikan sedang mengibas sayapnya supaya meluahkan apa yang terbuku di fikiran. Walaupun kesihatan ini memaksa tubuh utk longlai, namun aku perkasakan juga kudrat yang ada kerana ingin menzahirkan sesuatu yang aku rasa penting untuk kita kongsikan.
Kasih ayah tiada penghujungnya, kasih ibu dibawa kesyurga..renungkanlah..

*******************************
Dalah sedang sibuk mengemas bilik stornya yang sudah lama tidak dibersihkan,sambil mencapai kain lap berwarna biru, mata dalah menguis disebalik kotak besar berwarna coklat didepannya..rupa-rupanya potret wajah kesayangan papa&ibunya..Apabila terkenangkan ibunya, dada dalah mula berombak dan manik-manik kekuatan mula jatuh berguguran.Hatinya pilu, sedih dan sesalan yang dirasakannya begitu berat umpama dirinya memikul satu batu besar yang bukan saja bisa melondehkan bahunya malah lebih dari itu.Dalam keheningan malam dalah menghadap Ilahi, berdoa agar diampunkan dosa-dosanya terhadap kedua ibu bapanya yang tercinta yang telah pergi menyahut seruan Ilahi, terutamanya dosa terhadap ibunya.

dalah sayu, airmatanya bagaikan tidak dapat disekat lagi, mengalir laju membasahi pipi gebunya. Peristiwa yang bagaikan mimpi ngeri dalam hidupnya menerpa lagi dalam ingatannya.

*******************************
“Dalah, tolonglah fikirkan masa depan kamu nak, ”rayu ibunya, Salawati dengan nada yang sayu.Dia begitu berharap agar Dalah sedar akan perbuatannya.Dalah merenung tajam wajah lesu ibunya. Matanya bagaikan bebola api yang kemerah-merahan,sungguh marah dirinya terhadap ibunya.

”Apalah ibu ni,tak boleh ke Dalah hidup dalam kebebasan?Asyik nak mengongkong je!!Ibu ingat Dalah budak kecik lagi ke??!!,bentak dalah dengan kasar.

Salawati diam tanpa kata.Lidahnya kelu,suaranya bagaikan terlekat di celah kerongkong.Dia hanya mampu memandang lenggok jalan anaknya hingga anaknya hilang dari pandangan mata. Salawati masih ingat, Dalah dulunya budak lelaki yang comel wajahnya, baik budi pekerti dan begitu menghormati orang tua dan begitu ramai yang menyenanginya.

Walaupun Dalah merupakan seorang budak lelaki yang lincah dan periang, kelembutan pekertinya masih terserlah sesuai dengan wajahnya yang kacak dan suaranya yang merdu bak buluh perindu.Dalah tidak pernah menengking, apatahlagi meninggikan suaranya kepada dia dan arwah suaminya,Amiruddin .


Dalah merupakan satu-satunya anak tunggal yang manja dan ditatang bagai minyak yang penuh oleh Salawati.Segala kemahuannya dituruti, tambahan pula, Suaminya orang berada. Amiruddin dan isterinya melayan Dalah bagaikan putera mahkota, tidak sesekali dijentik mahupun dibiarkan nyamuk hinggap, begitulah kasih sayang mereka suami isteri terhadap anak emas mereka.Dalah memperoleh kesenangan dan hidup dalam kemewahan sebagaimana kehendaknya.

Namun,setelah kematian Amiruddin,anak emasnya mula berubah laku.Dalah menjadi budak liar. Dalah bukan lagi anak yang patuh arahan ibunya,sifat pekertinya juga hilang dimamah dengan sifat kasar, suka marah-marah dan meninggikan suaranya.Salawati sedar,perubahan Dalah adalah ekoran daripada kematian papanya yang tercinta,Amiruddin yang amat disayanginya.

Kematian Amiruddin sememangnya memberikan impak yang besar kepada Dalah,mana tidaknya Dalah sememangnya manja dengan arwah papanya.Dalah kehilangan kasih sayang seorang ayah dan perhatian Salawati sendiri akibat Salawati terlalu sedih tentang kematian suaminya yang tercinta.Berbulan lamanya kesedihan itu menjerut tangkai hatinya dan semenjak itulah kronologi itu memaksa Salawati tidak mempeduilkan keadaan anaknya.

Dalah yang terkapai-kapai mencari secebis kasih sayang dan perhatian dari seseorang yang bergelar ibu akhirnya terjebak dengan kegiatan yang tidak sihat kerana terpengaruh dengan rakan-rakan sebayanya yang suka melepak, ponteng dan bermacam-macam lagi kegiatan yang tidak berfaedah.Dalah lebih suka keluar dengan rakan-rakannya daripada duduk di rumah.

Bagi Dalah,rumahnya bagaikan tidak bernyawa lagi sejak kehilangan papanya dan tidak ada serinya lagi dengan keadaan ibunya yang selalu bersedih dan terus-menerus meratapi kematian papanya. Malah, dirinya sendiri tidak dipedulikan.Dalah akan keluar pagi-pagi lagi dan hanya akan pulang ke rumah lewat malam.Dan kadangkala Dalah langsung tidak pulang ke rumah. Pelajarannya juga diabaikan,dia kerapkali melanggar peraturan sekolah dan rentetan dari terlalu banyak masalah disiplin,Dalah dibuang sekolah.
**************************************************
1 tahun berlalu begitu pantas sekali,Kronologi terus memainkan peranan,kini Salawati yang telah dapat menerima kematian suaminya dengan hati yang redha akhirnya sedar dari kesilapannya yang mengabaikan anaknya, tetapi semuanya sudah terlambat,nasi sudah menjadi bubur.Dalah langsung tidak mempedulikan nasihat Salawati lagi.Dalah melayannya acuh tak acuh.

Tetapi Salawati tidak mengambil hati atas sikap anaknya walaupun hatinya bagai dihiris sembilu dengan sikap Dalah.Salawati tahu, silapnya kerana telah mengabaikan Dalah setelah kematian suami.Dia berasa sangat bersalah kerana dia merupakan salah satu sebab mengapa Dalah berubah tingakh-laku serta bersalah kepada suaminya kerana tidak mampu mendidik Dalah menjadi anak yang soleh seterusnya menjadi ibu dan ayah yang baik untuk zuriatnya itu.Salawati tersentak dari lamunannya yang panjang apabila terdengar dentuman pintu yang kuat.Lantas,Salawati beristighfar dan berdoa seketika di dalam hati kerana telah jauh mengelamun.

Tut..tut…handphone Dalah bordering…lantas dia angkat.

Dalah: “hah cikot,nape?”
Cikot: “sup der,ko kat ne?,jom a town ari ni..
baru pukul bape night still young der”…
Dalah: Sape lagi turun?function x?
Cikot: lek a bro,awek lu upon ade..
Dalah: sape awek aku?lu jgn mcm2…
Cikot: Top…haha,gurau2 der…
Dalah: macam laknat ko an..
Cikot: la macam bese la…kolek,sayang,jendal,kokoi,anak en.kanda,amdan boye,labis arsenal,afiq Y,sauq kurus..wei-wei der geng2 mat yuk BGH nak repeat doe…dorang kate x puas ati ko menang tue ari..expecialy dak kembar nua dgn is yang bajet taf tuh..dy nak repeat balik ngan ko..doe
Dalah: Phew..yeke?..aq x der mood a nak repeat ari ni..tp aq turun tempat bese kejap lagi,aq ade bende a nak story..tempat bese tau..
Cikot: ok ok der,x der al..cau dulu…
Dalah: Orait…tuttt..

Salawati tahu, pastinya dentuman itu datang dari bilik Dalah.Sebaik saja memandang kearah tangga, Salawati melihat anaknya yang telah siap berseluar jeans dan mengenakan baju t berwarna hitam lengan pendek dengan tulisan “metal” dan memakai rantai berbentuk tengkorak dileher jinjangnya. Salawati mengelengkan kepalanya kerana dulu Dalah tidak pernah berpakaian seekstrem sebegitu.“Pasti Dalah nak keluar lagi”, bisik hati kecil Salawati.

Dalah hanya menjeling ibunya dengan mata hezelnya dan terus melangkah kearah kekisi pintu depan rumah memakai kasut.Salawati terkocoh-kocoh mengekori langkah anaknya.Hajat di hatinya adalah untuk menghalang Dalah keluar.Salawati memaut lembut lengan anknya.“Dalah nak ke mana nak?”,soal Salawati.“It’s none of your business ok?”,bentak Dalah.

Kasar jawapan Dalah.“Dalah,janganlah keluar nak.Temankan ibu di rumah ye?Kita boleh masak sama-sama,pastu makan sama-sama,berbual atau menonton tv sama-sama.Dalah kan suka baring atas riba ibu sambil tonton tv.Ibu rindu la nak buat semua tu dengan anak kesayangan ibu ni. Dulu Dalah selalu temankan ibu, Dalah ingat tak?”,Salawati memujuk lembut.“Ahh,kenapa baru sekarang ibu ingat,tu semua dulu la bu,sekarang tak lagi.Ibu kan lebih suka duduk memerap dalam bilik,bertemankan airmata,huh”,pantas jawab Dalah.

Hei, ibu dengar ye, mana la ibu perlukan anak ibu ni lagi.Sejak kematian papa,ibu dah lupa kan ibu masih ada seorang anak yang bernama Dalah, yang perlukan kasih sayang dan perhatian dari seorang ibu.Selama ni Dalah jaga diri Dalah sendiri. SENDIRI,SENDIRI!!,understand?? Dalah bukan anak manja lagi seperti yang ibu harapkan lagi. So.. jangan nak menyekat kebebasan Dalah!! Dalah dah besar, and for your information..

Dalah suka dengan cara hidup Dalah sekarang.Sudah lah ibu,kita buat hal masing-masing jela, ibu buat hal ibu dan Dalah akan buat hal Dalah!!!!”tengking Dalah kepada ibunya.Matanya mencerlung memandang ibunya,bagaikan ibunya mangsa yang hendak diterkamnya. Tangan Salawati yang memaut lembut lengannya juga direntap kasar sehinggakan Salawati terjatuh. Walaupun Salawati terjatuh, Dalah langsung tidak mempedulikan ibunya, hatinya bagaikan beku.Dalah merentap tali kuning kunci motornya lalu cuba menghidupkan enjin skuter kesayangannya..

Salawati meraih seluruh tenaga yang ada,bangun mengejar skuter milik anaknya walaupun dirinya dalam keadaan sakit.Salawati nekad,hari ini dia perlu menghalang Dalah sedaya upaya daripada keluar bersama rakan-rakannya yang rosak akhlaknya itu. Dia tahu dia masih mempunyai peluang kerana Dalah masih lagi belum pergi,membetul-betulkan rambutnya..

Salawati bukannya mahu menyekat kebebasan Dalah, tetapi dia tidak mahu anak kesayangannya itu terus hanyut dibuai gejala-gejala yang tidak berfaedah.Salawati mahu anaknya kembali menjadi Dalah yang dulu, “Ya ALLAH,kembalikanlah Dalah, anakku yang dulu.Aku rela nyawaku diambil, tapi janganlah Engkau mengambil sifatnya yang aku rindui Ya ALLAH”, sayu Salawati berdoa di dalam hatinya kepada Yang Maha Esa.Salawati masih cuba memujuk anaknya yang masih tidak dapat menghidupkan skuternya walhal Dalah teringin benar pergi dari situ kerana menyampah memandang ibunya yang dirasakan hanya berpura-pura mengambil berat tentang dirinya.


“Nak,sedarlah nak, jangan la kamu terjebak dengan kegiatan yang tak bermoral lagi.Pintu masih terbuka luas untuk Dalah berubah,Dalah masih ada peluang,dengarlah cakap ibu ni nak”,dalam kepayahan Salawati menuturkan kata sambil menahan kesakitan akibat kepalanya terhentak batu semasa terjatuh tadi. “Sudah la bu!!, boleh jalan la dengan takzkirah ibu tu.Dalah muak,muak,muak!!!,meluat dengan ibu.Jangan tunjuk baik la bu. Ibu ni kan dah terhantuk baru terngadah tau tak? Sudah, lepaskan tangan Dalah,Dalah mahu pergi!!”,marah Dalah dan berlalu dengan skuternya yang telah berjaya dihidupkan.

Salawati masih tidak berputus asa,dia terus berlari dalam kesakitan mengejar skuter Dalah yang meluncur laju.Walaupun berkali-kali Salawati jatuh,dia terus dan terus mengejar anaknya sekuat hatinya sehainggalah dia berjaya memegang lengan anaknya, tetapi Dalah menarik kasar tangannya dan menyebabkan ibunya terjatuh sekali lagi.

Benarlah kata orang, kasih ibu membatasi segalanya, Salawati bangun dalam kesakitan yang teramat,ingin terus mengejar anaknya.Akan tetapi, malang tidak berbau,apabila sampai di persimpangan jalan,Salawati yang bersungguh-sungguh mengejar anaknya tidak sedar akan sebuah kereta yang meluncur laju ke arahnya.Salawati hanya mampu menyebut ‘ALLAHUAKBAR’ dengan kuat sebelum badannya terpelanting ke tepi jalan.

Dalah yang tidak jauh dari situ mendengar laungan kuat ibunya dan dentuman akibat perlanggaran tersebut menghentikan skuternya dan berpaling mencari wajah ibu yang dikasihi.Sejahat manapun dia sebagai seorang anak,hakikatnya dia amat menyayangi ibu yang telah melahirkan dan telah banyak berkorban untuknya,cuma hatinya degil,mahu menunjukkan egonya.

Tercengang Dalah apabila melihat tubuh ibunya yang telah terpelanting dan berlumuran darah.Perasaan dalah ketika itu diselubungi perasaan keliru.Tangannya mula terketar-ketar,kelopak matanya mula terbeliak...Dalah menjerit memanggil ibunya dan meluru mendapatkan ibunya.
Ibu?..ibu?.....

“Ibu!Jangan tinggallkan Dalah bu. Sebenarnya,Dalah sayangkan ibu, Dalah perlukan ibu.Bu, dalah bersalah.Dalah mintak maaf.Tapi tolong la bu,jangan tinggalkan Dalah!!!”, laung Dalah sekuat hatinya dengan linangan airmata.Kepala ibunya dipangku di atas ribanya dan dia mengucup dahi ibunya berkali-kali walaupun ibunya itu berlumuran darah…

Uhuk….uhukk…Dalah!,salawati cuba memegang pipi anaknya itu
Salawati mampu tersenyum dalam kesakitan dan menyahut lembut kata-kata anaknya, “Ibu pun sayangkan kamu nak. Ibu tak pernah berkecil hati dengan sikapmu.Ibu bersalah mengabaikanmu setelah kematian papamu,ibu mintak maaf. Ibu terlambat menyedari kesilapan ibu.Ibu tak dapat mendidikmu dengan sempurna.

Mungkin sudah tiba masanya ibu pergi,menyahut seruan Ilahi,mengikut jejak papamu.Jaga diri kamu baik-baik ya Dalah.Ibu dan papa sentiasa menyayangi dan mendoakan kebahagianmu, anakku.Ibu tahu,Dalah tidak kecewakan ibu kan..papa pasti bangga..uhuk..uhukk
“Ibu suka Dalah yang dulu,nak…berubah la menjadi Dalah yang dulu”,tenang Salawati menuturkan kata walaupun tersekat-sekat. Dan itulah kata-kata terakhir yang Dalah dengar dari bibir manis ibunya yang selalu menasihatinya. Dalah sayu dengan apa yang berlaku.“Tidak bu, ibu tak boleh tinggalkan Dalah, tak boleh!!”,tangis Dalah.. “Dalah dah takde sesiapa lagi selain ibu”,bisik Dalah ke telinga ibunya dengan rembesan airmata yang sedari tadi setia menemani setiap kata-katanya.

“Ya Allah, panjangkan umur ibuku, janganlah Engkau ambil nyawanya. Aku sayangkan dia Ya Allah.Aku dah takde sesiapa lagi selain dia”, doa Dalah dalam hati.Tetapi sesungguhnya, ALLAH Maha Berkuasa, Dia yang mencipta dan memiliki,ajal maut di tangannya. Salawati meninggal di tempat kejadian sebelum ambulans sempat tiba.Dan mungkin lebih tepat lagi..salawati meninggal dipangkuan anaknya yang tercinta…

Begitulah dalamnya kasih seorang ibu terhadap anaknya.Dalah meraung sekuat hati sambil mengoncang tubuh ibunya.“Ibuuuuuuu!!!”………..

****************************
Dalah kembali ke alam nyata.Peristiwa yang sudah 2 tahun berlalu itu masih segar dalam ingatannya.Mana mungkin dia melupakan peristiwa yang telah meragut nyawa ibunya. Semuanya salah dirinya.Ya!!Salah dirinya.Terlampau banyak dosanya kepada ibunya.

Sungguh, sampai ke hari ini dirinya menanggung rasa bersalah itu walaupun ibunya sudah memaafkannya.Seandainya waktu dapat diundurkan,Dalah ingin sekali mengubah segalanya.Dia tidak akan menjadi anak yang derhaka kepada ibunya.Dalah sedar,nasi sudah menjadi bubur.Kalaulah dulu dia mendengar kata-kata dan nasihat ibunya,tentu dia tidak akan menjadi anak yatim piatu yang mewah dengan harta benda tapi miskin kasih sayang.Dia tahu,syurga seorang anak terletak di bawah kaki ibu,tapi dia mempunyai dosa yang besar terhadap ibunya.



“Oh Tuhan, ampunkanlah dosa hambamu ini terhadap ibuku. Semoga Engkau tempatkan dia dalam kalangan orang yang beriman dan cucurilah rahmat-Mu kepadanya, Ya Karim. Amin....”detik hati kecil Dalah.Sungguhpun dia sedih dengan kematian ibunya,dia tidak meratapinya kerana dia yakin dengan qadak dan qadar Allah.“Oh ibu,Dalah rindukan ibu”,bisik Dalah memandang gambar ibunya…

Dedekasi buat temaN ^_^

Cerita budak nakal


~Mem0ri di TeKnik PontiAn~
..::Pada 12hb November 2009 pukul 8.00 pg::..
..::adaptasi dari n0ta shaidil amin::..

asSalamualikum.. hari ni entah mengapa hati aku terdetik untuk berbicara sejenak dan bermain-main dengan pena memori..mungkin kerana saat inilah aku mula menghirup udara dunia dan mendengar azan dan iqomah di telinga.. mungkin juga tentang kenangan2 manis, pahit mahupun kelat suka duka di Stepo dulu yang tiba-tiba menabrak fikiran ini... ternyata saat itu,aku terpaksa membisu sambil melemparkan senyuman dibibir..dusta aq katakan yang aku mampu sorokkan perasaan rindu ketika dan saat itu.. tentunya ya, kenangan serta memori dahulu teramat lamanya bersandiwara di dalam hati ini..^^

Hari ini aku bagun dengan gagah sekali,mencapai tuala yg tersidai di ampaian membersihkan diri lalu turun sarapan pagi..Hening sabtu ini disemarakkan lagi dengan lagu2 retro yg seakan-akan bermain dengan kotak mindaku..kaki ku mulai berdetak mengikut rentak..Ayahku memanggil di sudut tamu memegang sampul surat yg agak besar..ternyata tawaran teknik rupanya..SM Teknik Pontian? Sekolah mane ni,x pena dengar pun..soalan cepu emas ini biasa sekali berlegar-legar diminda aku mahupun manusia yang berhadapan dengan situasi yang sama:
*hati belah bagi..nak pegi ke tidak?
*kawan-kawan aku pergi ke tidak?
*aduh,tak ada member yang nak pergi sama-sama?
*kos ni ker yang aq dapat?..best ke?
*malasnye duduk asrama..leceh la…dan banyak lagi

Mula2 dapat tawaran teknik dulu,tipu lah kalau mengatakan hati ini tidak berbelah bahagi. Teknik pontian? Sekolah mane tu??..Lagi hebat pertelingkahan dengan ibu tercinta merancakkan lagi suasana..pemikiran jumud aku sewaktu ketika itu amatlah aku sesali..percaturan pelajaranku terpaksa aq serahkan kepada kedua ibu bapaku yang sanggup melayani kerenah aku kerana mereka tahu apa yang terbaik untuk anak-anak mereka.. Meninggalkan Sekolah Menengah Tun Ismail di batu pahat Johor dan berpindah ke sekolah yang masih baru memang keputusan yang amat berat bagiku.. tetapi aku perkasakan juga hati ni utk berhijrah kerana hijrah itu sebuah pengorbanan dan yang paling penting saat itulah, aku buka kotak mindaku luas-luas dengan diiringi lafaz,”bismillah,yang menemani aku dari awal pembabitan aku ke sekolah ini .Apa yang menariknya dan tidak dapat dilupakan, ternyata sekolah ini jugalah yang mengajar aku bukan dari sudut pelajaran sahaja bahkan erti kehidupan yang sangat bermakna.. anak panah kehidupan yang menebusi dinding hatiku ini sewaktu bermain-main dengan rentetan peristiwa sekolah ini amat meningalkan kesan yang jauh mendalam pada diriku,dan berani aku katakan ia juga meninggalkan impak yang amat besar bukan saja kepada rakan-rakanku semua namun kepada guru2,warden2,penjaga DM bahkan tukang kebun juga.apa yang sekolah ini curahkan tampak sedikit tetapi isi tersiratnya mampu menembusi rentetan peristiwa yang tidak dapat kita semua lupakan..ketika inilah sudut2 jasmani serta rohani dibelai dan dididik bagi melaksanakan kami sbg seorg insan dan khalifah yg sebenar. Alhmdulillah..

Minggu orientasi..itulah minggu yang amat meletihkan bagiku mahupun rakan-rakanku..Sememangnya
kami adalah newbies dan freshies..tidak tahu selok-belok serta latar belakang Stepo.. aku suka mencari rakan sekepala.Azim namanya,1dorm denganku..satu minggu itu,kami lambat tidur,bagun awal pagi,mandi kerbau,berebut tandas,berkejar-kejaran,makan cepat,dengar taklimat,sesi perkenalan,diragging senior dan bnyk lagi.. ini semua kerana orientasi,orientasi dan orientasi..perkara yang wajib dialami oleh setiap insan yang pernah bergelar junior. Malahan ketika masa orientasi, pernah juga aku disapa oleh ustaz.Ustaz saifun nizam namanya,bukan kerana apa,kerana aku terlupa untuk mengambil fail orientasi dan ustaz menemukannya.Terngiang-ngiang lagi suaranya ketika memanggil namaku..berdegup2 jantung ketika itu..Banyak juga perkara yang janggal bagi aku..satunya,semua nama2 warden Stepo ketika itu panjang2 belaka dan juga sedikit istimewa kerana aku belum pernah terdengar lagi nama2 yang sebegitu..dari cikgu Wan Kamaismaizam, Ustaz Saifun Nizam,cikgu Mustazaladira, cikgu samsol paijo,sehinggalah cikgu Raja Alam..dan ramai lagi..Tetapi,semua inilah yang menjadi nadi aku untuk terus melaksanakan semua tanggugjawab aku yang sekian lama luntur dan padam, “mungkin” uh salah, “memang” berkat mereka pun sehingga hari ini aku berjaya melakukan tanggungjawab tersebut iaitu belajar..terima kasih cikgu..

Alhamdullilah, dgn personaliti yg Allah berikan, kehadiran aku mula diterima rakan seperjuangku.Sahabat kelas aku dahulu 4PKM1, teh, tompel, jawe, kodok, toyol, naim, gocek, faiz, alan, tapa, zai, taqim, macha, ain, sue, nadia dan juga sahabat2 yang lain. Keyakinan diri aku mula menebal untuk terus belajar mejalani serta menghargai ukhwah..En.Zahir bin tahir..nama yg masih lagi tersemat di dadaku,berperanan sbgi guru kelasku ketika itu,cikgu yang sempoi,bersahaja dan mengajar sejarah.. suaranya masih lagi berlegar-legar di minda aku kerana aku pernah juga berkongsi masalah dengannya..hal ini disebabkan subjek lukisan kejuruteraan mematahkan semangat aku untuk belajar lagi..aku gagal di dalam ujian yang pertama..waktu kelam itu,beliau ubatkan dengan sedikit nasihat sekaligus mencuci hati yang kesat..banyak lagi sebenarnya yang terbuku di dalam hati aku:
-detik En.Wan Kamaismaizam mengumumkan highscore B.M
-detik Pn Habibah yang kecil molek mengobarkan hati utk blaja fizik
-detik En Zahir suruh buat nota kale-kale
-detik Tc. Akma buat game sebelum ajar literature..dan bnyk lagi..segala ini,susah buat aku untuk melemparkannya jauh-jauh.

Kisah-kisah di asrama tidak kurang hebatnya..paang,halim,tapak,yazid,tajul,napi, dan paling tidak lupa 0deng..semua ini senior2 aku sewaktu berada di dorm 17..ya,dorm yang disangka penyebab “masalah”..sarang “makhluk allah”..Pelbagai rentetan peristiwa aku alami disini..Ingat lagi aku sewaktu didenda 1 dorm mengelilingi hostel (sedang semua rakan2 yang lain prep),dengan menjunjung Al-quran dikepala disebabkan kes menghisap rokok(senior je ea yang terlibat hehe)..ketika dan saat itu aku hanya boleh menebalkan dan menundukkan muka tetapi apabila difikirkan balik apa salahnya menjunjung al-quran..tersenyum sejenak…Saat itu, teman-teman memainkan peranan mereka,sedikit nasihat,beribu impak nikmatnya..ingat lagi aku nama mereka..enol,fareez,kacang,tompel,amor,L,Fattah,ejam,qayoum,adi,syah padul,yunus,gocek,param..dan ramai lagi.. Terdetik juga hatiku ini kerana menghasilkan rasa sayu apabila mengenangkan kembali kenangan dulu. “Persahabatan yg terjalin tidak mungkin aku lupakan”bak kata shaidil amin.

Masa beredar begitu pantas sekali..beredar mengikut rentak..giliran kami pula yang akan bermaharajalela memegang title senior..hmm tanggungjawab lagi..Menariknya juga,aku tetap lagi berada kelas 5PKM1 cuma sedikit perubahan rakan dan guru matapelajaran..Dari sini lah juga aku mempelajari erti persahabatan, keinginan, penghargaan , keberanian, kesatuan, kesungguhan,tanggungjawab,pengorbanan dan kesetiaan.Puhh..5pkm1..ramai yang berpendapat kelas ini mempunyai pelajar2 yang berpotensi..lagi-lagi kls ini diserikan dengan semua lelaki..dengar kata kelas ini juga ramai yang memperolehi keputusan yang baik dan rangking top 2-20 sekolah..aku turut berbangga atas kejayaan itu..bermula dengan unus,unjunk,komeng,map,ayie,zai,L,esyad,mork,kodok,aku,teh,
Toyol,shah,atah,ejam,banjo,robet,pisang,gocek,aus,azmi,kechik,dan epin…mereka semua mempunyai personaliti yang berbeza namun hati yang sama…
Banyak juga rentetan peristiwa yang menghambat kami semua,dan yang sempurnanya..kami amat gembira kerana sempat melaluinya bersama2..persahabatan yang kami reka ini bukan hanya sekadar mengejar fatamorgana di tanah yang datar tetapi mengejar pertalian persaudaraan yang mungkin amat berbeza dengan insan yang lain dan tidak mampu dibeli dengan ringgit malaysia..terpaku aku seketika kerana mahu menyegarkan semula detik2 yg berharga,ingt lagi:
-saat kls 5pkm1 muncul kelas terbersih 4minggu berturut2 & dipuji oleh cikgu isma
-saat map terkantoi surat cinta satu hostel..
-saat epin,ejam,zai disindir cikgu wan kama sbb bercinta dengan budak KA,PP,dan PERD..
-saat kelas 5pkm1 pki baju sedondon & giler lensa..
-saat cikgu zahir mengamuk sbb tak buat nota sejarah…
-saat ustaz mengajar agama semua terkedu dan tak berani berckp melainkan disoal…
-saat tc akma suruh lukis2,buat quiz & poster di bilik econ(blk tayang)
-saat aku bersedih kerana first test math aku tak dapat A(satu kls A kecuali aku)
-saat kls 5pkm1 kena berbaris & dilempang oleh cikgu raja alam krna tunggang-tebalikkan meja time nak trial
-saat aku dan rakan2 lain dibotakkan oleh cikgu raja alam
-saat cikgu habibah menjemput hari persandingan beliau
-saat atah minta advise aku nak bagi shaz hadiah apa..
-saat ejam suruh buatkan personal detail kerana nak bagi eja..
-saat yunus jadi ketua tingkatan
-saat L nak bersuai-kenal zue PP
-saat teh diminati oleh dak outsider 5KA2
-saat gocek tido dlm kls tc akma..tp tc tak marah
-saat benjo menggunakan kekuatan playboynya..
-saat robet melukis animasi robot-robot
-saat epin suruh aku teman jumpa nad dia..hehe
-saat kodok tiba2 straight kan rambutnya…dan bnyk lagi ..

Ternyata seronok kan?..meriah sangat..pengalaman berharga inilah yang mengisi segala ruang2 pengertian kerana pengalaman yang tiada pengertian itu kosong manakala pengertian yang tiada pengalaman itu buta…Alhamdulillah, dan syukur kerana aku sempat menjamahi segala rentetan saat yang amat berharga ini..

Dan aku percaya..semua bekas pelajar stepo berlumba2 mengatakan batch mereka adalah yang terbaik..bagiku, semua batch mempunyai detik kronologi yang tersendiri dan unik..masing2 mempunyai pengalaman yang berbeza dan saat yang berharga..termasuklah aku..ingin aku katakan batch kita..batch 3 rasanya juga amat meriah dan tidak kurang hebatnya...pertemuan aku dengan junior2 dorm yang baru mengisi ruang kehidupan..memang tidak dinafikan..ada juga tempat untuk bermain dengan kenakalan kami sebagai senior..tetapi bukan apa..apa yang kami lakukan itu semua sebenarnya sebagai satu hiasan peribadi di dalam hati..dan mungkin bila sudah dewasa nanti..aku harap mereka akan tersenyum apabila mengenang kembali percaturan mereka sebagai seorang junior..kerana hanya sekali sahaja seumur hidup menjadi junior di stepo…cuba aku ingat siapa mereka..hmm..bermula asoi putih melepak,belalang yg berspek,yazid,uhh..terlupa mungkin..dan junior2 yang lain..

Kronologi terus memain peranan...pantas rasanya ia berlalu.. Sedar tidak sedar,kematangan diriku terus menjalar.Bahkan,penting aku ingatkan kesemua pengalaman cukup mendewasakan diriku ini… Alhamdullilah, disamping sahabat2 lain, aku disatukan guru dan warden yang tegas. Cikgu Wan kamaismaizam, Ustaz saifun nizam, cikgu Raja Alam, cikgu Adnan,dan yang terutamanya cikgu shamsul paijo ketua warden stepo.
Ayat ini dipetik dari nota shaidil amin yang mengingat kembali kata2 ustaz saifunnizam “percayalah, dekat sini kamu semua didik utk menunaikan solat.. kalau di universiti nanti tiada siapa yang hiraukan”
Persoalan yang agak rumit mencalar mindaku..berfikir aku seketika, jikalau ustaz tidak buat rollcall tiap2 waktu sembahyang, pasti aku akan terus kehilangan arah sampai bila2.. Ternyata kata2nya itu bukan omongan kosong. Ustaz terima kasih atas didikanmu…
Merenung kembali apa yang terjadi ini semua,seakan-akan aku teramat rindu akan saat itu..tapi apalah daya aku..hanya ini sahajalah yang menjadi wadah untuk kita semua bermain dengan perasaan..syukur..
Mungkin sesetengah kisah tidak dapat diluahkan di bibir tapi ia boleh disematkan di dalam hati kecil ini…kehidupan di hostel stepo aspura mahupun aspuri pasti menemukan pelbagai susunan kronologi dan juga rentetan yang amat tidak ternilai harganya…apa yang menariknya,semua itu kita lalui dengan berpaksikan kasih sayang dan juga iktibar yang membawa kepada pendewasaan pemikiran tentunya....Tersentak aku apabila tiba2 teringat akan satu peristiwa malam yang sungguh hening pada mulanya..detik presiden asrama Fareez berpesta di malam hari..hari sabtu jika aku tidak silap…hari itu merupakan hari kelahiran beliau..satu asrama pada mulanya hening bermandikan cahaya bulan tiba2..aku dan rakan2 yang lain bersungguh2 untuk meraikan hari itu…Rupanya,bukan aku dan rakan2 yang lain sahaja yang berminat untuk meraikannya, malahan di bantu satu aspura..sungguh dasyat sekali..puas kami selidik dimana dia bersembunyikan diri..tetapi sepandai2 tupai melompat,akhirnya jatuh juga ke tgn kami..haha
Bermula dengan air nila disertakan perapan tepung bersama telur..air sabun serta syampu..air buah pinang yang gatal itu dan krim putih ditambahkan lagi dengan simbahan extinguisher…kelakar juga kami melihatnya…kami tidak risau untuk membersihkan aspura kerana pagi ahad,macam biasa gotong-royong diwaktu pagi..amat ligat sekali pada malam itu dan sesungguhnya ia hanya sekali sahaja seumur hidup diraikan di aspura stepo…amat meriah sekali kenangan ketika itu..tidak sanggup aku cuba lupakan detik yang berharga ini kerana ia menyimpan 1001 rentetan yang menjadi nadi kepada aku untuk meneruskan kehidupan duniawi…

Apa..aku?.. kisah cinta? Huhu..adalah sikit2…kisah bermula masa form5..melihat senyuman yang sering terukir di bibir rakan2 aku,muka mereka berseri-seri..cergas pagi2 membangkitkan semangat hati ini untuk terus mengambil tempat di dalam arena perasaan ini… dan Alhamdulillah, tuhan temukan aku dgn seseorang yang berani mencuri hati aku ini.Ternyata ia cukup mencabar…tanggungjawab demi tanggugjwb perlu dilaksanakn..tetapi masa juga pantas berlalu..itu adalah kenangan silam yang menjadi salah satu tajuk utama di kotak minda..keimanan aku terus diuji..dan aku bersyukur kerana masih lagi terbuku sifat sayang dan kasih untuk perkara yang sewajarnya..Mungkin terlalu awal untuk aku luahkan tetapi inilah kenyataannya…kehidupan aku di hostel dan stepo ini juga telah diserikan lagi setelah kehadiran biro di bawah jagaanku..biro disiplin..berat juga amanat yang diberikan oleh afiq senior aku dulu yang sanggup meletakkan kepercayaanya kepadaku..yazid,rasul,adi,afif,syami,sarah,fatin,erma,afikah,fiza,ira,zack..topek, ajir,kodok,atikah,ain,syasha,lili,khai dan sbgnya..banyak juga yang aku pelajari dari mereka tentang persahabatan yang utuh,saling menyayangi,sikap berterima kasih,ambil berat..dan bnyk lagi..sukar aku lupakan..Peristiwa demi peristiwa aku lalui bersama2 rakan dan taulan aku di stepo ini tentunya..
-detik menyambut kemerdekaan di aspura..
-detik meraikan harijadi dan makan kek setiap bulan..
-detik melaksanakan hari guru peringkat sekolah dan juga peringkat asrama..
-detik syed razi menyanyi lagu “sembunyi” dan lagu siti nurhaliza..
-detik miza menyampaikan nasihat dan ceramahnya..
-detik loceng di tekan pada pukul 3 pagi,rollcall..ade tak yang “fly”
-detik merebut2 beli aiskrim,“hotdog” & burger
-detik makan maggie sama2 di bilik pantry
-detik miza dirasuk makhluk allah
-detik kita semua outing sama2
-detik jadi abg/kakak/adik angkat
-detik qayoum menunggu siapa yang lambat masuk surau
-detik ajk keceriaan counting dan announce dorm siapa plg ceria
-detik meraikan april fool.. “mork termakan oreo colgate”
-detik perang biji kurma selepas buka puasa..
-detik sembahyang terawih,baca yassin dan tadarus al-quran sama2..
-dan detik perpisahan dan jamuan akhir tahun ..


Kini hatiku mula bermain2 dengan ombak yang sayu…mungkin keyakinan yang selama ini aku kukuhkan dengan terapi minda mula menampakkan kerapuhannya..mungkin disebabkan stepo ini sudah tiada serinya lagi…namun aku silap…sangkaanku mula meleset…senyap-senyap aku panjangkan tangan bagi merangka kembali serpih-serpih keyakinan itu tadi untuk membuktikan kenangan ini tidak mungkin pernah terpadam...adalah yang aku harapkan daripada kamu semua alumni stepo ini memberi aku sedikit inspirasi kudsi bagi membantu aku untuk melenyapkan anasir minda yang hanya mahu memadamkan detik serta rentetan yang tidak ternilai ini.. Lalu ketika itu.. aku rasakan seperti seorang insan yang sgt beruntung kerana memperolehi saat yang manis ini…Alhamdulillah..



Terlalu banyak memori yang aku sematkan di dalam hati dari awal pembabitan ke sekolah ini dan hinggalah ke saat yang paling membuatkan hati terusik, saat kami semua melemparkan kertas peperiksaan SPM yang terakhir.. Jiwa ini tiba2 menjadi terlalu emosional..kerana..
-untuk kehilangan rakan2 seperjuangan..
-untuk kehilangan guru2 serta warden2 kesayangan..
-untuk kehilangan sahabat dan teman yang paling rapat..
-untuk kehilangan kenangan berada di aspura(lelaki) & aspuri(perempuan)..
-untuk kehilangan segala tambatan kasih yang sekian lama dibina oleh kami semua..
Sememangnya aku menjadi lemah…buntu sekejap…
amat sekali rindu dan ingin kembali pada masa lalu...

Insya Allah, keupayaan waktu mungkin merubah segalannya,..
-ingin sekali aku bertemu dengan semua diantara mereka…
-ingin sekali aku memeluk bahu mereka dan bertanyakan khabar..
-ingin sekali aku berjumpa dengan bekas guru2 serta warden2 aku semua..apalah cerita mereka sekarang..
-ingin sekali aku berdiri buat terakhir kalinya bersama semua batch berpimpin tangan di sekolah menengah teknik pontian sebelum ia di tranformasikan..
-ingin sekali aku melihat kenangan2 dari sudut yang indah di sekolah itu…dan itulah Sekolah Menengah Teknik Pontian..
-bahkan,ingin sekali aku tegaskan kerana mereka semua ini adalah temanku..yang berkongsi segala pahit manis dan ranjau duri..jadi tempatmu semua di minda serta hatiku..

Dan tentunya..segenggam rasa rendah diri ini aku terbitkan lalu aku serta tadahan doa untuk dipanjatkan kehadrat ilahi dan inyayahnya kerana memberi aku kesempatan bagi menjamahi segala rentetan serta kronologi yang sudahpun menjadi takdirku.. walaupun kini stepo jauh dari sudut mata & tiada lagi disisi, imbasan kenangan itu akan terus bersemadi di dalam lubuk hati..Mungkin kekuatan akan allah berikan jika jika meminta pertolongannya. Insya Allah.. amin.

ZikiR yang selalu kite dengar di STEPO sebelum solat MAGhRib
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1341259724063&ref=mf

Harap terhibur!!

Copyright © / Apresiasi Poce.

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger